Hverdagen din kan bli billigere uten at du er klar over det. Magne Gundersen, en av skikkelsene som hyppig hjelper nordmenn i TV3-serien Luksusfellen, gikk hardt ut i Aftenposten mandag 19. september 2016 i en artikkel titulert «Kaster du penger ut av vinduet?». Åpningssitatet er som følger: «De som unnlater å benytte seg av sine mange rabattmuligheter, kaster rett og slett penger ut av vinduet. For mange kan det fort være snakk om tusener av kroner som går tapt fordi man ikke er interessert nok». Det viser seg altså at nordmenn er verstingene til å la potensielle rabatter gå i glemmeboken.

Jevnlig dukker det også opp nyheter i avisene som forteller hvor mange milliarder kroner forbrukere lar gå til spille gjennom gavekort. I 2015 regnet flere økonomer seg frem til at norske husholdninger har gavekort for rundt 2,5 milliarder liggende ubrukt. Når gavekortet går ut på dato, som det gjør i de fleste tilfeller etter ett år, så er pengene tapt. Dette har (dessverre) utviklet seg til å bli en god inntektskilde for butikker over hele landet.

Rabatt- og tilbudstyper

Det er mange eksempler på måter å spare penger på gjennom rabattordninger når man kjøper helt hverdagslige ting. Kredittkort som gir cashback på flyreiser og bensin er nok det de aller fleste nordmenn vil kjenne igjen som de rabattypene de ofte bruker. Men «kaffekort» hvor man får hver femte kopp gratis, tilbud om hver tredje bilvask gratis hos Shell og andre litt mer uortodokse tilbud går ofte i glemmeboken.

Hvorfor er det slik?

Latskap eller mangel på kunnskap?

Det naturlige spørsmålet å stille når vi hører om disse tilfellene er: «Hvem har skylden? Og vet ikke nordmenn hvor mye penger de kan spare på rabattilbud eller er vi rett og slett for late til å gidde å bruke dem?». Sannheten ligger nok et sted midt imellom.  Som følge av at vi er et av de landene med høyest BNP per innbygger, så er kjøpekraften for nordmenn enorm – spesielt med tanke på importerte utenlandske varer. Magne Gundersen uttaler til Aftenposten at «nordmenn flest har så god råd at de helt unødvendig betaler full pris på varer som de kunne ha fått til dels store avslag på». Med andre ord gidder man ikke å sjekke om man kan få varen billigere fordi man føler at man har råd til å betale fullpris.

En annen grunn til manglende bruk av rabattkort kan være at man ikke er klar over hvilke muligheter man har. Det trenger nødvendigvis ikke å bunne ned i dumskap eller generell uvitenhet, men rett og slett at man ikke har gjort gode nok undersøkelser på området. Det kan være mange grunner til at man har muligheter man ikke kjenner til – enten gjennom idrettslag, jobb eller skole.

Studentene er de flinkeste

Hvis man skal komme med noen argumenter for at det er den norske rikdommen som fører til latskap, så kan vi se på en ganske spennende kundegruppe. Studentene er nemlig utrolig gode på å utnytte de rabattmulighetene de får – og det er nok mye av grunnen til at det private næringslivet ofte retter seg mot studenter når de skal markedsføre gode tilbud. Mange av rabattene kommer naturligvis gjennom studentorganisasjoner som har medlemskap forbeholdt for studenter, men mentaliteten kan allikevel kopieres og beundres av oss andre.

Allikevel skal man som et avsluttende punkt nevne at det kan både være slitsomt og tidkrevende å hele tiden «jage» rabatter. Hvis man bruker mange timer i uken på å lokalisere de billigste varene, så vil nok vinninga etter hvert gå litt opp i spinninga. Men bruker man kredittkort eller andre rabattkort (Trumf, OBOS, Turistforeningen, etc.) hver gang man handler, så skal man nok oppleve at man sparer mye penger etter hvert.